Communiceren kan je leren, écht!

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Solliciteren is jezelf promoten: je sterke troeven uitspelen en hopen dat je de ander daarmee kan overtuigen. Belangrijk daarbij is een goede communicatie. Marleen Crabbe, expert aandachttherapie, geeft tips voor een betere communicatie. 

 

 

Blijf jezelf

Probeer niet iemand anders te zijn, want daarmee bewijs je jezelf en de potentiële werkgever geen goede dienst. Zeg niet de dingen waarvan je denkt dat de selectieverantwoordelijke die wil horen. Te veel mensen zetten een masker op en dat leidt tot misverstanden.


Wat wil je zelf?

Zelfkennis is noodzakelijk om te komen tot een goede communicatie. Wat wil je zelf? Zal je je goed voelen in de (nieuwe) job? Ken je sterke en zwakkere kanten. Als je in jezelf gelooft, zal je dat ook uitstralen tijdens een sollicitatiegesprek.


Luister

Een sollicitatiegesprek komt van twee kanten. Luister daarom ook goed naar wat de ander zegt of juist niet zegt. Wat kan het bedrijf voor jou betekenen? Durf vragen te stellen.


Voel de andere persoon aan

Een HR-recruiter is ook maar een mens. Probeer hem/haar goed aan te voelen. Als je met een heel rationele persoonlijkheid te maken hebt, vermijd dan om te emotioneel te worden. Tracht op hetzelfde niveau te praten. Let op het taalgebruik en de lichaamstaal van de ander. Je zal snel voelen of je op dezelfde golflengte zit.


Plan een wederzijdse strategie

Zoek raakvlakken tussen jou en het bedrijf waarbij je solliciteert. Wat willen zij? Wat zoek jij in de job? Bespreek de toekomstperspectieven en onderzoek welke rol jij daarbij kan spelen en op welke manier.


Evalueer

Als het sollicitatiegesprek ten einde loopt, maak dan nog even tijd voor een gezamenlijke evaluatie. Maak een korte samenvatting van wat er gezegd werd en bekijk of je elkaar ook goed hebt begrepen. Het kan nooit kwaad om ronduit te vragen hoe je het ervan af gebracht hebt en hoe de verdere selectieprocedure zal verlopen.


Bedank

Dit vergeten mensen wel eens, maar het is in alle omstandigheden belangrijk om de ander te bedanken. Tenslotte heeft hij/zij jou uitgenodigd, tijd voor je gemaakt en jou een kans gegeven om te tonen wat je waard bent. Een dankwoordje is altijd fijn om een gesprek mee af te sluiten en met een goed gevoel buiten te gaan.


Meer info: www.huisvaneden.be

 

Dit artikel is geschreven door journaliste Caroline Stevens en gepubliceerd op RegioJobs.be (14/07/2015)

© 2016 Huis Van Eden. All Rights Reserved. - Honsdonkstraat 11 3120 Tremelo - BE 0515.935.278 - Privacy Beleid